Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
() .

 

Με ερώτηση που κατέθεσε την Δευτέρα   6 Οκτωβρίου 2008 προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θέτει το θέμα της κατάστασης που επικρατεί στον Ειδικό Χώρο Παραμονής Αλλοδαπών (ΕΧΠΑ) Μυτιλήνης. 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς α) τον Υπουργό Εσωτερικών
β) τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής  
Πριν ένα περίπου χρόνο, με Ερώτησή μου στη Βουλή, αναφέρθηκα στα προβλήματα που δημιουργούνται στα παραμεθόρια νησιά του Αιγαίου και στη Λέσβο ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση και διαχείριση απ την Ελληνική Πολιτεία του σύγχρονου, οξύτατου κοινωνικού ζητήματος, της λαθρομετανάστευσης.
Από τότε η είσοδος λαθρομεταναστών απ τα θαλάσσια σύνορα του Αιγαίου αυξήθηκε ραγδαία. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο στο νησί της Λέσβου ο αριθμός των ως τώρα αφιχθέντων λαθρομεταναστών απ την αρχή του έτους ως σήμερα αγγίζει, αν δεν ξεπερνά, τα 8.000 άτομα. Δεν θα σταθώ στα μέτρα αποτροπής, τα οποία παρά την υποστήριξη που φέτος έλαβαν οι διωκτικές μας αρχές από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (ακταιωρός από Ιταλία, αεροπλάνο επιτήρησης από Φινλανδία κλπ), φαίνεται ότι δεν μπορούν να αποδώσουν αφού οι αποβιβάσεις λαθρομεταναστών αυξάνονται αντί να μειωθούν.
Επικεντρώνω το ενδιαφέρον μου στους ειδικούς χώρους παραμονής αλλοδαπών (ΕΧΠΑ) που στήθηκαν και λειτουργούν στα νησιά  με ευθύνη των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, στις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των λαθρομεταναστών, οι οποίες οπωσδήποτε δεν τιμούν τη χώρα μας για τη «φιλοξενία» που παρέχει. Μπορεί μεν να αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά, ύστερα βέβαια από χίλιες μύριες πιέσεις απ την Ελλάδα και το Εξωτερικό το πρόβλημα στη Σάμο, με την λειτουργία επιτέλους του νέου ΕΧΠΑ, αλλά στη Μυτιλήνη, όπου μάλιστα «φιλοξενούνται» πολλοί περισσότεροι λαθρομετανάστες τα προβλήματα είναι τεράστια. Στον χώρο του πρώην βιοτεχνικού κτιρίου της Παγανής (έξω απ' τη πόλη της Μυτιλήνης), όπου μετά βίας μπορούν να κοιμηθούν 200 ως 250 άτομα, έρχονται μέρες που ο αριθμός των «φιλοξενούμενων» ξεπερνά και τους 700!
Αν δεν υπήρχε το πρόγραμμα «ΑΙΓΕΑΣ» που υλοποιείται με πρωτοβουλία και φροντίδα του ελληνικού τμήματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNRH) δεν θα υπήρχε και το ελάχιστο εκείνο προσωπικό που διαθέτει σήμερα  η Νομ. Αυτοδ/ση Λέσβου για την λειτουργία του ΕΧΠΑ Μυτιλήνης.
Δυστυχώς οι εξαγγελίες του Υπουργού κ.Π.Παυλόπουλου που έγιναν στη Μυτιλήνη για άμεση ίδρυση νέου καταλληλότερου κέντρου στη Μυτιλήνη φαίνεται ότι παραπέμπονται στις καλένδες. Όπως στις καλένδες έχει παραπέμψει και η ηγεσία του ΥΕΝΑΝΠ την αξιοποίηση προγραμμάτων όπως το «ΑΡΓΩ» με ύψος πίστωσης 650.000 ευρώ για το οποίο ο μεν κ. Α.Παυλίδης αδράνησε, ο δε διάδοχός του κ.Γ.Βουλγαράκης υποσχέθηκε (στην απάντηση που μου κοινοποίησε στην Ερώτησή μου) ότι θα αξιοποιήσει άλλους Ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά κι αυτός δεν έπραξε το παραμικρό.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη το 10ο Ευρωπαικό Συνέδριο για θέματα Ασύλου, ήλθαν στο νησί πολλοί σύνεδροι εκπρόσωποι σημαντικών ανθρωπιστικών και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από διάφορες χώρες της Ευρώπης οι οποίοι, καθώς πληροφορούμαι έμειναν απογοητευμένοι με τη κατάσταση που επικρατεί στον ΕΧΠΑ Παγανής Μυτιλήνης. Απογοητευμένοι, από την ασυνεννοησία και το αλαλούμ που επικρατεί, απεχώρησαν πριν λίγες μέρες και οι «ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» κλιμάκιο των οποίων εργάστηκε επί τρίμηνο περίπου στον ΕΧΠΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (σχετική ανακοίνωση τους καταχωρήθηκε την 1.10.08 στο τοπικό τύπο).
Με βάση τα παραπάνω:
Ερωτούνται οι κύριοι Υπουργοί:
1) Είναι δυνατό η Ελληνική Κυβέρνηση να μένει ικανοποιημένη απ τη κατάσταση που επικρατεί στους ΕΧΠΑ (Ειδ. Χώροι παραμονής αλλοδαπών) και ιδιαίτερα με αυτόν της Μυτιλήνης;
2) Ποιες ενέργειες έχουν γίνει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε εκτός απ τη συνδρομή της σε ζητήματα αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών (στην εσχατιά αυτή των ευρωπαϊκών συνόρων που είναι και η Λέσβος) να αντλήσει πόρους και να αξιοποιήσει προγράμματα που θα εξασφαλίζουν την στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση αυτών των συνανθρώπων μας κατά το διάστημα που κρατούνται – «φιλοξενούνται» εδώ;
3) Πότε η Πολιτεία θα επιληφθεί των ζητημάτων που αφορούν στην διοίκηση των κέντρων αυτών, στην κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, στην προσαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας στο κοινωνικό φαινόμενο της μετανάστευσης χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα που διαρκώς διογκώνεται εξ αιτίας των κρατουσών διεθνών συνθηκών;
4) Θα μετεγκατασταθεί πότε και που ο ΕΧΠΑ Μυτιλήνης καθώς διαβεβαίωσε ο Υπουργός;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ